“Idag har matematiken fått ersätta guds funktion.

Har vetenskapen blivit vår nya religion? Ulf Danielsson är en av Sveriges främsta fysiker, han menar att tron som många har på vetenskapens oändliga möjligheter idag går att jämföra med religiösa föreställningar. I detta avsnitt av podden talar han om verklighetens komplexitet och drömmen om att vetenskapen ska hjälpa oss att greppa den. Men kommer vi någonsin att helt kunna förstå verkligheten?

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/varlden-sjalv/ 

Samtalet finns även som video: https://fritanke.se/seminarium/konsten-att-tanka-klart-ulf-danielsson/

Det är en risk vi gärna tar, att framstå som galna utopister.

Borde vi vara oroliga för demokratins framtid? Ja, menar filosoferna Folke Tersman och Torbjörn Tännsjö i boken “Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid”. De argumenterar för att vi behöver mer demokratiskt belsutsfattande i samhällets alla sfärer för att engagera medborgarna. Hör Tersman berätta om demokratins kris och våra möjligheter att rädda den sköra skapelsen. 

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/folk-vilja/ 

“Det är viktigt med hårdare straff för att möta det akuta hotet som finns idag.”

Det finns en ny grov brottslighet i Sverige som beror på kultur och bristande moral snarare än socioekonomiska förhållanden. Det menar Fredrik Kärrholm, poliskommissarie i Rinkeby aktuell med boken “Gangstervåld”. Kärrholm argumenterar för hårdare straff som en del av lösningen på problemet. Men det finns ett starkt motstånd mot den typen av åtgärder. Hör Kärrholm berätta i “Konsten att tänka klart”.

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/gangstervald/ 

“Alla har en livsåskådning, alla tror på någonting.”

Med över två miljarder anhängare är kristendomen världens största religion och dess heliga skrift, bibeln, världens mest inflytelserika bok. Det innebär att även de som inte delar den kristna världsbilden eller livsåskådningen måste förhålla sig till denna religion, som förändrat världen på gott och ont.

Zoologen och forskaren Patrik Lindenfors har skrivit en kort och informativ bok om kristendomen riktad mot unga. Hör honom berätta om hur svensk skola hanterar livsåskådningsfrågor och hur vi ska förstå kristendomens genomslag globalt.

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/kristendom/

“Vi måste försöka förstå människor som inte är som oss själva.”

Libertarianism, cancel culture, apartheid och den famösa scenen när han lämnar TV-studion i protest mot Ny Demokrati. Bengt Westerberg är en av vår tids mest profilerade politiker. Hör honom berätta om sina erfarenheter efter snart 60 år i politiken, vad som format hans socialliberala världsbild och i vilken riktning vår demokrati rör sig i. 

Bengt Westerberg bokdebuterar med sina politiska memoarer Westerbergeffekten den 2/9.

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/westerbergeffekten/

“Man mäter inte vad som är bra forskning, man mäter vad som är citerad forskning.”

Vad är bra forskning? Hur används alla de miljarder som staten lägger på forskning? När Macchiarini-skandalen briserade blev författaren och debattören Hanne Kjöller nyfiken på hur det var möjligt att en av Sveriges främsta lärosäten kunde släppa igenom så uppenbart dålig forskning. Under ett par år har hon granskat Sveriges forskningspolitik och kan konstatera att det är stötande hur mycket pengar vi lägger på forskning, och hur lite vi får för de pengarna. Hör henne berätta om problemen och vad vi kan göra åt det.

“Det finns en språklöshet inför de existentiella frågorna.”

Ä det möjligt att vara civiliserat oense i en polariserad tid? I “Gud: Jakten” undersöker teologen Joel Halldorf vårt sökande efter det heliga i det sekulära. I ett samtal med Christer Sturmark diskuterar han cancel culture, Trump, Knutby, transhumanism och HBTQ-frågor.

Vad händer när tanken blir ofri i jämställdhetens namn? Den frågan utgör startpunkten för Ivar Arpis, ledarskribent på SvD och Anna-Karin Wyndhamns, doktor i pedagogik, granskning av hur jämställdhetsintegreringen av svenska universitet lett till en utveckling där ideologi trumfar sökandet efter vetenskaplig sanning. Hör dem berätta om arbetet som lett fram till boken Genusdoktrinen.

“Solsemestrar, smink, haircuts, utseende, sånt som folk satsar oerhört mycket pengar, tid och energi på, det funkar inte.” Detta säger Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi om vad som faktiskt gör oss lyckliga. Men vad säger Klas Hallberg, inspirationsföreläsare och författare, om vad som gör oss lyckliga? I detta specialavsnitt av podden möts Klas Hallberg och Bengt Brülde i en livlig diskussion om lycka och vad meningen med livet är.

Hör kvantfysikern Anton Zeilinger, professor i fysik vid Wiens Universitet, diskutera världens största vetenskapliga mysterium och dess filosofiska implikationer. Zeilinger är en av samtidens främsta kvantfysiker och mötte Christer Sturmark för ett samtal om var kvantfysiken befinner sig idag och de filosofiska aspekterna av ämnet. (Vi ber om ursäkt för bristande ljudkvalitet).

Load more

Play this podcast on Podbean App