”Jag tror att man kan se att den kris som demokratin i många länder står inför är kopplad till att mindre fokus lagts på folkbildning och kunskapsspridning”

Så resonerar filosofen och akademiledamoten Åsa Wikforss i ett samtal om den aktuella politiska utvecklingen i USA, demokratins kris och avsaknaden av det gångna seklets folkbildningsrörelser i vår samtid. I årets första poddavsnitt berättar hon om sitt nya bokprojekt ”Därför Demokrati” och bemöter viss kritik som riktats mot boken ”Alternativa Fakta”.

 

Böckerna som talas om i avsnittet finns här: 

https://fritanke.se/bocker/alternativa-fakta-3/ 

https://fritanke.se/bocker/darfor-demokrati/ 

November 20, 2020

Ulf Ellervik - Äckligt

Även män och spädbarn kan producera bröstmjölk.” 

Varför tycker vi att kroppsvätskor är så äckliga, trots att alla har dem? I detta avsnitt av podden berättar kemisten Ulf Ellervik om alla våra äckligaste kroppsvätskor - från svett till snor och sperma - och ger oss svar på frågorna vi inte visste att vi ville veta. Som hur öronvax bildas och varför vi behöver det, eller hur många liter snor man producerar under sin livstid. 

Boken som diskuteras i avsnittet är Ulf Ellerviks Äckligt: Berättelser om slem, snor och andra sekret och finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/ackligt/ 

“Jag tror att psykedelika är ett verktyg för att förstå världen.”

Nära hälften av alla som lever med klinisk depression blir inte hjälpta av de behandlingsmetoder som finns idag. Ny forskning har visat på positiva effekter av psykedeliska substanser i behandlingen av alltifrån depression till missbruk. Ulf Bremberg är doktor i organisk kemi och leder den första kliniska prövningen i Sverige med psykedeliska substanser som behandling mot depression. Hör honom berätta om studien och när vi skulle kunna behandla den första patienten i Sverige.

Boken som nämns i avsnittet är Michael Pollans Psykedelisk renässans som finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/psykedelisk-renassans/ 

Normer kan omförhandlas men kulturen hänger inte alltid med.

Vad är misogyni? Är misogyni och sexism samma sak? Och varför finns det ens misogyni? I detta samtal diskuterar Elsa Kugelberg, doktorand i politisk filosofi vid Oxford Universtitetet, och Isobel Hadley-Kamptz, författare och översättare, misogyni i dagens samhälle. Hur bryter man normer och hur ska vi arbeta för att det ska bli bättre i framtiden?

Boken som diskuteras i avsnittet är Kate Mannes Duktig flicka och finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/duktig-flicka/

“När han gick över gatan fick han en snilleblixt som ledde till Nobelpriset i fysik och förändrade hela den teoretiska fysikens historia för alltid.”

Ulf Danielsson, fysiker och ledamot i nobelkommitén, berättar om årets nobelpris i fysik som gick till Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för deras upptäckter kring svarta hål. 

Vill du fördjupa dig i universums mörka hemligheter rekommenderar vi Ulfs bok Mörkret vid tidens ände som finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/morkret-vid-tidens-ande-pocket/

“Man lär sig genom att leka, man lär sig genom att spela, man lär sig genom att testa själv.”

Jesper Hall är internationellt erkänd schackmästare, aktuell med boken Spela och lär, i vilken han visar hur man ska gå tillväga för att bli en schackspelare i toppklass. I podden berättar Hall berättar om schackets historia och vad han menar är den mest utmärkande egenskapen hos de mest framgångsrika unga schackspelarna. Med höstlovet inför dörren, lyssna, lär och utmana ditt barn på schack!

“Om vi hade ett vaccin för covid-19 och det bara fanns 500 miljoner doser, vem ska få dem och varför?”

Hur kan man använda all data vi har tillgång till idag för bättre beslutsfattande? Om vi använder matematiken på rätt sätt kan vi hjälpa fler. Detta menar Tommy Andersson, professor i nationalekonomi och aktuell med boken Algoritmmakaren. I detta avsnitt av podden berättar han om hur han gick från att vara helt ointresserad av skolan till att bli professor i nationalekonomi och arbetet med algoritmbaserade beslutsprogram.

“De intellektuella är på tillbakagång och har förlorat sin auktoritet.”

De intellektuellas historia har länge varit en framgångssaga, men nu menar Kim Salomon, professor emeritus i historia vid Lunds universitet som har forskat på de intellektuellas historia, att folk hellre läser vad deras vänner på Facebook skriver istället för vad experterna säger. Gör samhällsklimatet att vi inte längre vågar tänka fritt?

“Idag har matematiken fått ersätta guds funktion.

Har vetenskapen blivit vår nya religion? Ulf Danielsson är en av Sveriges främsta fysiker, han menar att tron som många har på vetenskapens oändliga möjligheter idag går att jämföra med religiösa föreställningar. I detta avsnitt av podden talar han om verklighetens komplexitet och drömmen om att vetenskapen ska hjälpa oss att greppa den. Men kommer vi någonsin att helt kunna förstå verkligheten?

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/varlden-sjalv/ 

Samtalet finns även som video: https://fritanke.se/seminarium/konsten-att-tanka-klart-ulf-danielsson/

Det är en risk vi gärna tar, att framstå som galna utopister.

Borde vi vara oroliga för demokratins framtid? Ja, menar filosoferna Folke Tersman och Torbjörn Tännsjö i boken “Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid”. De argumenterar för att vi behöver mer demokratiskt belsutsfattande i samhällets alla sfärer för att engagera medborgarna. Hör Tersman berätta om demokratins kris och våra möjligheter att rädda den sköra skapelsen. 

Boken finns att köpa här: https://fritanke.se/bocker/folk-vilja/ 

Load more

Play this podcast on Podbean App